Limespad: wandelroute van het jaar

Limespad: wandelroute van het jaar

De winnaar is bekend! Op 11 februari 2019 werd Het Romeinse Limespad op de Fiets- en Wandelbeurs in het Belgische Gent uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2019.

Castellum Hoge Woerd in Utrecht- Leidsche Rijn

LAW 16
De Romeinse Limes, het grootste archeologische monument van Nederland, heeft een eigen lange-afstandsfietsroute (LAW 16). Het 275 kilometer lange wandelpad loopt van Katwijk tot Berg en Dal, langs de noordelijke grens van het Romeinse Rijk, en voert langs nog tastbare sporen van de overheersing.

Sporen

De Limes ligt grotendeels verborgen in de bodem, maar is ook op veel plaatsen zichtbaar. Sporen van de oude grens zijn te vinden in musea, themaparken in het landschap en zelfs in steden. Her en der liggen Romeinse plattegronden, staan nagebouwde wachttorens en er is zelfs een nieuw opgetrokken castellum in Utrecht-Leidsche Rijn. De oude Romeinse grens diende niet alleen ter verdediging maar was ook een transportader en handelszone.

Jury

Volgens de jury is het thema goed uitgewerkt in de gids met een beschrijving in twee richtingen, gedetailleerde kaartjes en achtergrondinformatie. Wijzigingen worden bijgehouden op de website en gps-tracks zijn beschikbaar. Het traject voert over smalle paadjes, door heuvelachtige bossen, over graspaden tussen velden en weiden, over dijken en jaagpaden langs rivieren. Het passeert historische steden, molens, forten en gereconstrueerde wachttorens.

Bekijk de wandelroute

Samenwerking

De route is tot stand gekomen door een samenwerking van de ANWB, de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland, RomeinenNu, Romeinse Limes Nederland, Wandelnet en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Behalve een wandelroute is er ook een Limes fietsroute. Kent u hem al? Deel gerust uw ervaringen met ons.

Het Pieterpad, onze andere favoriet

Een van onze andere favoriete wandelroutes is het Pieterpad. Er zijn twee gidsen, deel 1 en 2. Met deze handige gidsen raakt u zeker niet de weg kwijt én leert u meer over de historie en de omgeving.

Deze route is in het veld te herkennen aan de rood-witmarkering. De wandelgids geeft een gedetailleerde routebeschrijving, ingetekende wandelkaarten en een schat aan achtergrondinformatie met prachtige foto's van Wim van der Ende. Op www.pieterpad.nl staat actuele informatie. Van horeca-adressen tot overnachtingsadressen en nog veel meer om uw wandeling tot een succes te maken.

 Schrijf u in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe gidsen, kaarten en wandelroutes.

Liefde voor reizen?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en mis niets van onze activiteiten, nieuwe artikelen en aanbiedingen.