Op avontuur in Georgië

Op avontuur in Georgië

Toen in 2010 de eerste editie van de Dominicus reisgids Georgië en Armenië uitkwam, hielden velen hun hart vast: zou deze bestemming wel genoeg Nederlandse toeristen trekken? Inmiddels is de vijfde herziene editie bijgedrukt en heeft zelfs Wie is de Mol deze prachtige regio aan de rand van Europa ontdekt, die ook wel de Zuidelijke Kaukasus wordt genoemd.

Vooroordeel
Volgens de auteur en fotograaf van de reisgids, Karel Onwijn, hebben behalve de prachtige natuur en het eeuwenoude culturele erfgoed vooral ook de zeer smakelijke keuken en de ongekende gastvrijheid van de bevolking hieraan bijgedragen.Toch zijn er nog veel mensen die menen dat Georgië en Armenië arme, vervallen en onveilige landen zijn. Om dit vooroordeel te doorbreken, neemt de auteur met enige regelmaat ongelovige vrienden mee op reis. Hieronder een verslag van een zo’n reis.

Hoofdstad Tbilisi
De rondreis begint in de Georgische hoofdstad Tbilisi op de hypermoderne luchthaven. Met een gehuurde legerjeep rijden we direct naar de Armeense grens. Eenmaal in Armenië beginnen de wegen snel te klimmen. Er volgt een permante strijd met half verharde bergwegen langs diepe afgronden zonder noemenswaardige veiligheidsvoorzieningen. In ruil daarvoor krijg je spectaculaire vergezichten en ongekend ruige natuur. Deze wordt slechts onderbroken door middeleeuwse kloosters en kerken, de oudste nog in tact gebleven christelijke gebouwen ter wereld.

Tolerant Georgië
Tijd om werkelijk kennis te maken met Georgië. Het stokpaardje van de Georgiër is zijn vermeende onbegrensde tolerantie; immigranten zouden nooit gedwongen zijn zich aan te passen. Inderdaad is het aantal niet-Georgische kerken in de binnenstad opvallend. Naast Georgisch-orthodoxe kerken zien we een synagoge, een moskee, een Armeens-apostolische en een Russisch-orthodoxe kerk, en dat allemaal vlak naast elkaar.

Wijnland
Wellicht nog trotser is de Georgiër op zijn wijn. Al ver voor onze jaartelling werd hier wijn geproduceerd. Georgië claimt dan ook het oudste wijnland ter wereld te zijn. Feit is dat het land nu meer dan 500 eigen druivenrassen kent en dat wijn veruit het belangrijkste exportproduct is van het land. Ook in Georgië zelf drinkt men op grote schaal wijn, zonder dat dit overigens tot openbaar dronkenschap leidt. De belangrijkste wijnstreek van het land is het oostelijk gelegen Kachetië. Mede door de vele cipressen heeft dit gebied een Toscaans karakter.

Ruig landschap
Het noordelijk gelegen 19e eeuwse Military Highway laat zien dat Georgië vooral ook ruig is. Deze historische verbindingsweg tussen Rusland en Georgië loopt dwars over het Hoge Kaukasusgebergte. Ons einddoel is het dorpje Kazbegi aan de voet van de 5047 meter hoge Georgische berg Kazbeg. Onderweg komen we prachtige middeleeuwse Georgisch-orthodoxe kloosters tegen zoals dat van Ananoeri aan het Zhinvali-stuwmeer.

Sprookjesachtig stil
Hoe dichter de eindbestemming nadert hoe vervaarlijker de weg door de bergen omhoog slingert. De sprookjesachtig hoog in de bergen gelegen Tsminda Sameba-kerk is adembenemend. Overal zijn eeuwig besneeuwde bergtoppen te bewonderen. We voelen ons dan ook opgaan in een soort eeuwige vrede. Wat deze locatie extra bijzonder maakt, is het bewustzijn dat achter de ene besneeuwde bergtop Tsjetsjenië ligt en achter de andere Zuid-Ossetië. Beide gebieden zijn op nog geen tien kilometer afstand. Toch is uitsluitend de stilte hier heer en meester.

Georgië-middag
Benieuwd geworden naar dit mooie land? Op zondag 23 juni organiseren wij een middag rondom Georgië in onze winkel. Met een lezing van schrijver en acteur Ramsey Nasr. Auteur Karel Onwijn, die ook dit gastblog verzorgde en de Dominicus reisgids over Georgië en Armenië schreef, zal meer vertellen over de totstandkoming en zijn persoonlijke ervaringen met dit intrigerende land. We kleden het geheel aan met authentieke Georgische hapjes en lekkere drankjes. Wilt u erbij zijn? Dat vinden we leuk. Aanmelden kan via: laura@piedaterre.nl

Liefde voor reizen?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en mis niets van onze activiteiten, nieuwe artikelen en aanbiedingen.