Op naar Frankrijk!

Op naar Frankrijk!

Grappig feitje: Ruud had een 3 voor zijn eindexamen Frans. Nu heeft hij een platform, Frankrijk Binnendoor, rondom Frankrijk met ruim 1,5 miljoen bezoekers per jaar. Deze echte Frankrijkkenner heeft nu ook een boek geschreven! Hierin deelt hij zijn tips over leuke markten, wandelingen, fietstochten en experttips rondom waar te overnachten en wijnproeven.

We zullen het vast verklappen: wij worden erg blij van dit boek. Het enthousiasme van Ruud werkt aanstekelijk en hij neemt je echt mee in het Frankrijk van nu. Ter illustratie volgt hieronder een stukje uit het hoofdstuk over wandelen. Uiteraard verkopen wij geschikte kaarten voor deze verschillende gebieden en routes. Een perfecte match!

Over wandelen in Frankrijk

‘Als je wilt gaan wandelen in Frankijk is het handig om te weten dat de bewegwijzering in Frankrijk over het algemeen goed is geregeld. Maar het kan wel eens voorkomen, vooral bij kleine lokale routes, dat er een paaltje ontbreekt of niet goed zichtbaar is. Ik ben echter zelden grote problemen tegengekomen. Het is trouwens absoluut een aanrader om een goede wandelkaart bij je te hebben die voldoende gedetailleerd is.’

Ga naar onze wandelkaarten in Frankrijk

Lokale wandelingen
‘Lokale rondwandelingen staan ter plekke altijd met een gekleurde streep aangegeven op een paal en vaak staan er ook bordjes met het aantal kilometers naar de volgende bestemming. Als je van natuur houdt, kun je natuurlijk gewoon een route volgen die met kleuren of bordjes is aangegeven, maar verstandiger is om vooraf even te checken hoe lang de route is, want dit staat niet altijd aangegeven. Dit kan meestal via het lokale Office du Tourisme. Vaak staat in dorpen bij een centraal gelegen parkeerplaats een informatiebord met de wandelingen in de omgeving.

Verschillende routes
Naast de lokale rondwandelingen zijn er ook nog de PR-,GR- en GRP-wandelroutes. PR staat voor Promenade et Randonnée. PR wandelingen zijn meestal langere rondwandelingen van één tot circa à zes uur. Deze worden gemarkeerd met een enkelvoudige gele streep. Je kunt deze strepen tegenkomen op palen stenen of bijvoorbeeld op de muur van een huis. GR staat voor Grand Randonéé. Deze wandelroutes worden aangegeven met wit-rode strepen. Het zijn meerdaagse wandeltochten die van A naar B gaan. Een bekende GR-route in Frankrijk is bijvoorbeeld de 2500 kilometer lange GR5, die van Hoek van Holland door de Vogezen, Jura en de Alpen naar Nice gaat. De GR3 is ook een fraaie tocht. Deze gaat door het Loiredal, van de bon van de Loire op de Berbier-de-Jonc tot aan de Gúerande aan de Atlantische Oceaan.

Meerdaagse routes
Ten slotte zijn er ook nog de GRP-routes (Grande Randonéé de Pays). Dit zijn langeafstandswandelingen in een bepaalde streek die herkenbaar zijn aan een geel-rode streep. Deze meerdaagse wandelroutes zijn meestal streekgebonden en vaak gekoppeld aan een bepaald thema, waardoor je het historisch erfgoed van de streek kunt ontdekken.

Vele mogelijkheden
In totaal is er in Frankrijk circa 90.000 kilometer aan GR-wandelroutes en 30.000 kilometer aan GRP-wandelroutes. De bewegwijzering hiervan wordt onderhouden door La Fédération Française de la Randonnée Pédestre. Daarnaast vind je nog vele duizenden kilometers met lokale wandelpaden, dus je zult altijd wel ergens een plekje vinden om een mooie wandeling te maken.’

Boekpresentatie
Volgende week woensdag 9 oktober is de boekpresentatie bij ons in de winkel en vertelt Ruud over de totstandkoming ervan. Daarnaast zal Peter Langereis iets vertellen over zijn kijk op Frankrijk. Het boek is vanaf volgende week te koop maar wél alvast te reserveren bij ons in de winkel.

Liefde voor reizen?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en mis niets van onze activiteiten, nieuwe artikelen en aanbiedingen.