Redenen om naar Albanië te gaan deze zomer

Redenen om naar Albanië te gaan deze zomer

Niet iedereen denkt meteen aan Albanië als vakantiebestemming. Maar waarom eigenlijk niet? Het land hoeft alleen nog maar ontdekt te worden. Wij geven u alvast vijftien goede redenen om meteen af te reizen naar dit adembenemende Balkanland aan zee.

Rust en ruimte

Natuurlijke ruimte zover het oog reikt, waar vind je dat nog? In Albanië in overvloed. Zeker buiten de toeristische hotspots kun je lang lopen zonder een mens te zien. Ook op sommige historische sites ben je vrijwel alleen! Zoals bij de ruïnes van prehistorisch Byllis op 500 meter hoogte. Hè, denk je soms. Maar dit moet toch iedereen zien? Inderdaad, dat zou je denken. En dat gaat ook beslist een keer gebeuren. Tot die tijd genieten we lekker exclusief.

Mysterieuze bergen

Het is niet makkelijk de mysterieuze grandeur van het hooggebergte van de Prokletije ofwel de Albanese Alpen in woorden te vangen. Een afwisseling van ongenaakbare rotswanden en kliffen met woest stromend water, lieflijke bloemenweiden en idyllische dorpjes waar in de herfst het fruit op dekzeilen te drogen ligt en je het pad deelt met alle soorten loslopend vee. De in sneeuw gestoken toppen, stof dat opwaait van de paden waar jeeps en motors zich wagen, ijle lucht met miljoenen sterren in de donkere nacht… je moet het ervaren.

Oude gebruiken

Mensen zijn vriendelijk, in die bergen, en ongelooflijk gastvrij. Ze zouden als het moest hun laatste brood met je delen. Maar kom ze niet te na, want dan zie je het vloeibare staal dat door hun aderen kruipt. De eer van de familie staat voor alles. Wordt deze geschaad, dan zal de wraak in bloed geschreven staan. Vroeger had elk dorp een kulla, een versterkte toren, waar belaagde mannen konden schuilen terwijl bemiddelaars praatten met de familie die uit was op vergelding. Hier en daar, zoals in Theth, is nog een kulla blijven staan.

Schitterend wandelgebied

Niet alleen in de Albanese Alpen kun je geweldig hiken, zelfs tot over de grens met Montenegro en Kosovo. Ook bij Peshkopi, in het oosten, is het prachtig lopen over de uitlopers van de Korab (2753 meter) met zijn warmwaterbronnen en zwarte meren. Of in het zuiden in het dal van de Vjosë bij Përmet. Onder andere de oude Romeinse handelsroute Via Egnatia van Durrës naar het tegenwoordige Istanboel is hersteld voor wandelaars en goed beschreven. Het logeren bij families thuis op deze en andere tochten zal een onvergetelijke ervaring zijn, ook culinair.

Wonderen van de natuur

In heel Albanië vind je natuur van een tintelende schoonheid. De wetlands met zijn exotische kroeskoppelikanen bij Divjakë-Karavasta, Syri i Kaltër en het diepblauwe water dat onverklaarbaar opborrelt in een poel van groen, reuzendennen die als vingers uit het bladerdak steken op de berghellingen langs de SH75 die wel een van Europa’s mooiste wegen moet zijn, de romantische Kaap van Rodon met zijn loodrechte zuidkant… je ziet de gelukkigste grillen van de natuur vaak zelfs waar je ze niet verwacht.

Avontuur

Iets anders krijgen dan je verwacht, dat is avontuur. In Albanië heb je vaak het gevoel dat het avontuur jou vindt zelfs als je er niet naar op zoek bent. Als wegen minder begaanbaar zijn dan je landkaart of Maps deed vermoeden bijvoorbeeld, of als de bus lustig schuddend langs afgronden gaat op een manier die je niet voor mogelijk hield. Had je het geweten, dan had je het niet gedaan. Maar had je het niet gedaan, dan had je het niet ervaren! Het mooie is, dat er altijd weer mensen zijn die je helpen als de praktijk niet overeenstemt met je plannen. Ze nodigen je uit voor een koffie of een raki, willen alles regelen wat je mocht wensen en zorgen dat je ’s avonds weer veilig in je hostel bent.

De vriendelijkste mensen

De Albanese maffia? Die bestaat natuurlijk, maar als toerist zul je er weinig mee te maken krijgen. Op straat zie je vooral de gewone man en vrouw, jong en oud, arm en rijk, of laten we zeggen in relatieve welstand. Wie zich voor deze Albanezen openstelt, zal elke dag verrast zijn en zich nooit vervelen. Zeker als je een paar woorden van de taal spreekt, zullen mensen verrukt en vol interesse op je reageren.

Albanië-middag

Deze tips zijn ontleend aan de nieuwste Dominicus reisgids van Albanië, geschreven door Yvonne van Osch. Dit was het eerste deel, volgende week verschijnt deel 2. Houdt deze pagina dus goed in de gaten.

Geïnspireerd? Op zaterdag 26 mei organiseren wij in samenwerking met Dominicus reizen een Albanië-middag in onze winkel. De gloednieuwe Albanië-gids wordt gepresenteerd onder het genot van een Albanees hapje en drankje. Adia Sakiqi, ambassadeur van Albanië, neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Hierna vertelt auteur Yvonne van Osch over de totstandkoming van de gids en volgt een interview met (reis)journalist Rudi Kagie over dit mooie land.

Liefde voor reizen?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en mis niets van onze activiteiten, nieuwe artikelen en aanbiedingen.