Landschapsatlas van Walcheren - Kees BosLandschapsatlas van Walcheren - Kees Bos
Beweeg de muis over de afbeelding of klik om te vergroten

Landschapsatlas van Walcheren - Kees Bos

€ 74.50

Landschapsatlas van Walcheren, inspirerende sporen van tijd - Kees Bos, Jan Willem Bosch
in meer dan 400 pagina's worden de geschiedenis van het walcherse landschap en een toekomstscenario beschreven. zeer rijk ge?llustreerd met kaarten, landschapsschilderijen, prenten, oude en nieuwe foto's.

Een landschapsatlas als deze is nog niet eerder verschenen. Hij beschrijft de geschiedenis van het landschap van Walcheren, vanaf het ontstaan tot nu toe. Die beschrijving is het boeiende verhaal van de natuur die eerst vormgaf aan het landschap en van de bewoners van dit gebied die geleidelijk aan de ontwikkeling hebben bepaald. In de loop der eeuwen zijn duidelijke breukvlakken te onderscheiden: natuurrampen, maar ook historische hoogte- en dieptepunten. Tijden van bloei en verval - vaak in het kielzog van perioden van investeringen en tijden van oorlog en overheersing -? hebben elkaar afgewisselden hun sporen nagelaten.

Inspirerende sporen van tijd, zo luidt de ondertitel. Daarom gaat het namelijk in deze atlas: hoe ziet de toekomst van Walcheren eruit, wanneer rekening gehouden wordt met sporen van tijd, die zich manifesteren in het aardkundig, archeologisch en cultuurhistoriscg erfgoed.Die toekomst moet gezienworden in het perspectief van de natuurlijke en sociaal-economische veranderingen. Bij natuurlijke veranderingen denken we aan klimaatveranderingen, zeespiegelstijging, geotektonische bodemdaling en aan de verandering van biodiversiteit. Sociaal-economisch hebben we te maken met een krimpende bevolking en een andere positionering van de landbouw op Walcheren: binnen het kleinschalige karakter meer regionaal dan mondiaal georienteerd. Een kwaliteitsslag voor de recreatie en Walcherse wooneconomie is hoognodig.

De landschapsgeschiedenis beslaat het grootste deel van de atlas. Deze is geillustreerd met veel uniek kaartmateriaal, met afbeeldingen van prenten en schilderijen die voor een deel nooit eerder werden gepubliceerd, en met veel historische en nieuwe fotografische beelden. Tevens zijn reconstructies van historische landschapsbeelden kartografisch weergegeven. Ook is "Het Nieuwste Walcheren" in beeld gebracht, als aanzet voor het verder ontwikkelen van Walcheren op basis van de sporen van tijd.


In winkelwagentje:

  • Artikel: 9789077525159

Copyright © 2018 Geografische Boekhandel Pied a Terre. Powered by Zen Cart
Parse Time: 0.846 - Number of Queries: 108 - Query Time: 0.028633172271728
<