Een sieraad voor de Heer, kathedralen en basilieken in Nederland - Ben van de VennEen sieraad voor de Heer, kathedralen en basilieken in Nederland - Ben van de Venn
Beweeg de muis over de afbeelding of klik om te vergroten

Een sieraad voor de Heer, kathedralen en basilieken in Nederland - Ben van de Venn

€ 29.95

Eeuwenlang was de christelijke kerk de grote inspirator en opdrachtgever voor religieuze of sacrale kunst. Vaak wordt het kerkgebouw ‘de bruid van Christus’ genoemd, die zich mooi moet maken voor haar bruidegom. Kerken werden zo gebouwd en aangekleed, dat ze een ‘sieraad voor de Heer zijn.

Nederland kent 21 basilieken: kerken die gelden als bedevaartplaats met een grote devotie voor een of meer heiligen, of die een belangrijke rol hebben gespeeld in de verspreiding van het geloof in de regio. Een kathedraal is een zetelkerk van een bisschop; vaak gekozen op grond van haar fraaie architectuur of interieur. Katholieke gebedshuizen werden meestal weelderig gedecoreerd. De gebrandschilderde ramen, beelden en schilderingen maakten het bijbelverhaal ook voor de armen en ongeletterden begrijpelijk: achter elke afbeelding zit een verhaal. Maar ondanks de opleving in de belangstelling voor het geloof is dat verhaal vandaag de dag nog maar bij weinig mensen bekend. Laat staan dat de boodschap overkomt.

In Een sieraad voor de Heer beschrijft Ben van de Venn de bouwgeschiedenis, maar vooral de iconografie van de interieurs van alle Nederlandse kathedralen en basilieken. Geen opsomming van stijlen, namen en jaartallen, maar een heldere uitleg van beeldtaal en symboliek. Want de afbeeldingen gaan pas écht leven als je het boeiende verhaal erachter kent.


In winkelwagentje:

  • Artikel: 9789057306631

Copyright © 2018 Geografische Boekhandel Pied a Terre. Powered by Zen Cart
Parse Time: 0.816 - Number of Queries: 110 - Query Time: 0.02818189086914
<