Te gast in Peru en BoliviaTe gast in Peru en Bolivia
Beweeg de muis over de afbeelding of klik om te vergroten

Te gast in Peru en Bolivia

€ 8.95

Te Gast in Peru en Bolivia - Landeninformatie
 
Uitgeverij Informatie Verre Reizen heeft haar landenserie uitgebreid met TE GAST IN Peru & Bolivia. Deze pocketuitgave bevat bijdragen van een negental auteurs die een bijzondere band hebben met de landen in de Andes. Deze uitgave is tot stand gekomen met medewerking van Agriterra en Cordaid.
Het eerste dat opvalt in Peru en Bolivia is de enorme verscheidenheid aan natuur en cultuur. Vanwege de hoogteverschillen verschilt het klimaat per regio enorm. Dat heeft z'n weerslag op de levenswijze. Zo eet men in het koude hoogland doorgaans een stevige maaltijd, bestaande uit maïs, alpacavlees en aardappelen. Het menu in het tropische laagland daarentegen biedt een ongekende variatie aan exotische vruchten, groenten, vlees en vissoorten, kruiden en specerijen. In Peru heeft de combinatie van het enorme voedselaanbod en de invloed van immigranten geleid tot een gastronomische revolutie.
 
Verschil in rijkdom
Wat ook direct opvalt in Peru en Bolivia zijn de grote verschillen in welvaart. In steden als Lima en La Paz vind je de middenklasse en een kleine, vooral blanke, minderheid in moderne wijken vol westerse luxe. Verderop in de eindeloze sloppenwijken wonen vooral arme indianen die van het platteland naar de steden zijn getrokken. In het centrum van Cuzco trekken straatverkopers naar het historische centrum in de hoop er een paar soles aan toeristen te verdienen.

Contact met bewoners
Op het platteland kunnen reizigers volop kennismaken met het alledaagse leven. Zo maken we in de omgeving van de heilige Incastad Machu Picchu een meerdaagse koffietoer georganiseerd door lokale toerisme organisatie. We ontmoeten we op het Titicacameer de Uros op hun drijvende eilanden. In Bolivia verblijven we in het hoogland bij een inheemse gemeenschap en maken we in het Amazonegebied een jungletocht met indianen.

Traditionele waarden en gebruiken
In deze uitgave hebben we aandacht voor oude gebruiken van de Andesvolken. Zo zijn we getuige van een traditionele huatia, waarbij het eten onder de grond, in contact met Pachamama (Moeder Aarde), wordt bereid. We leren hoe we coca moeten kauwen en zien hoe in kerken een versmelting van Pachamama en de Heilige Maagd heeft plaatsgevonden. We aanschouwen een tinku-gevecht, waarbij bloed voor Pachamama moet vloeien, en dansers die van dit eeuwenoude ritueel een kleurrijke show maken. En we proberen een antwoord te krijgen op de vraag of machismo verder gaat dan een onschuldig charmeoffensief.

Natuurbescherming
Tot slot een reportage over een natuurbeschermingsproject in de Peruaanse Andes. Daar wordt een uniek natuurgebied bedreigd door houtkap en veeteelt. Dierentuin Apenheul kwam enkele jaren geleden in actie en startte het Los Chilchos-project waarbij koffieproductie en ecotoerisme een duurzaam alternatief voor veeteelt bieden. De eerste resultaten zijn bemoedigend.

In winkelwagentje:

  • Artikel: 9789460160134

Copyright © 2018 Geografische Boekhandel Pied a Terre. Powered by Zen Cart
Parse Time: 0.818 - Number of Queries: 110 - Query Time: 0.027354166091919
<