Reizen en duurzaamheid

Wij delen met u de liefde voor de aarde en haar natuur. Het plezier in reizen naar onbekende oorden en het ontmoeten van bijzondere mensen in andere culturen. Het genieten van rondstruinen in een bruisende stad aan de andere kant van de wereld en het uitkijken op een vredig pleintje in een ingeslapen dorpje dichtbij.

Tegelijkertijd zijn wij ons bewust van de negatieve gevolgen van onze toegenomen reislust en het massatoerisme. Graag delen wij op deze plek een aantal sites en tips om reizen minder schadelijk te laten zijn of zelfs positief voor mens en milieu.

Wat is de klimaatimpact van uw reis?
Als u kunt kiezen, neem dan eerder de trein dan het vliegtuig of de auto. En als u dan toch vliegt, compenseer in ieder geval uw CO2 uitstoot. U kunt hier lezen hoe dat werkt.
Milieu Centraal heeft een adviesmodule ontwikkeld waarmee uw CO2 uitstoot op basis van een aantal vragen precies wordt berekend. Met deze module kun je ook berekenen of gezamenlijk per auto reizen of juist per trein een kleinere CO2 uitstoot kent. In het algemeen geldt dat, ook bij een volle bezetting van de auto, de trein een lagere CO2 uitstoot per persoon heeft dan vervoer per auto.

Via internet kunt u zelf uw klimaatcompensatie regelen. U maakt een bedrag over waarmee bomen worden geplant of projecten voor duurzame energie worden gefinancierd. Milieu Centraal adviseert de volgende organisaties:

  • Via Hivos steunt u een biogasproject in Cambodja 
  • Trees for All plant bomen aan 
  • Greenseat investeert in duurzame energie in ontwikkelingslanden
  • Fair Climate Fund heeft verschillende projecten, waaronder het planten van bomen en een biogasproject.

Gold Standard is een betrouwbaar keurmerk voor projecten waarmee CO2-uitstoot wordt gecompenseerd. Het wordt ondersteund door onder andere het Wereld Natuurfonds.

Het WNF geeft advies wat u verder zelf kunt doen:

 

Liefde voor reizen?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en mis niets van onze activiteiten, nieuwe artikelen en aanbiedingen.