Thema

Thema

Pied à Terre werkt met het nieuwe classificatiesysteem Thema

De nieuwe webshop van reisboekhandel Pied à Terre is opgezet volgens het classificatiesysteem Thema. Dit is een nieuw wereldwijd classificatiesysteem voor het boekenvak, ontstaan omdat veel nationale systemen zijn verouderd en het boekenvak in toenemende mate een internationale business is. Het wordt ontwikkeld en beheerd door EDItEUR, een non-profit ledenorganisatie, die ook Onix voor boeken heeft ontwikkeld: een toepassing om boekdata, dat wil zeggen alle gegevens die zinvol zijn voor de beschrijving van een boek, elektronisch te kunnen transporteren.

De huidige Thema 1.3 versie (die elke 2 jaar wordt uitgebreid) heeft ca. 3.000 onderwerpen. Aan elk onderwerp kan optioneel een qualifier worden toegevoegd om een onderwerp aan te vullen: er zijn er 6 op het gebied van plaats, taal, tijdvak, educatief doel, interesse en stijl. De kracht zit in die combinatie. Voor reisboekhandel Pied à Terre is vooral de plaats-qualifier belangrijk: momenteel is er keuze uit meer dan 3.000 geografische aanduidingen.

Thema wordt door allerlei taalgebieden op alle continenten wereldwijd inmiddels omarmd. In Nederland is sinds voorjaar 2018 een werkgroep actief die werkt aan de Nederlandse vertalingen en aanvullingen, denk aan specifiek Nederlandse zaken zoals Sinterklaas en de Elfstedentocht.

Vanuit de boekhandels is een groeiende behoefte. Boekwinkels zoals iBookstore en Donner werken met Thema. En reisboekhandel Pied à Terre nu ook.

Bij het ontwerpen van de webshop en het (her-)coderen van de vele reisboeken, zijn wij tegen een aantal zaken aangelopen die wij minder logisch en/of niet correct vinden. Zo vind je vaak aan het einde van een ordening plaatsen binnen een land of continent nog een aantal bijzondere plaatsen die je op een andere plek hebt gezocht. En valt Taiwan onder China en Oost-Timor onder Indonesië.

Op de website van EDItEUR kunt u meer lezen over Thema.

Link: https://www.editeur.org/151/Thema/

Liefde voor reizen?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en mis niets van onze activiteiten, nieuwe artikelen en aanbiedingen.