Nog meer redenen waarom Albanië een goede vakantiebestemming is

Nog meer redenen waarom Albanië een goede vakantiebestemming is

Dat Albanië een mooie vakantiebestemming is deelden we in ons vorige blog al. Hieronder volgen nog meer redenen om dit bijzondere land te bezoeken. Maak ook kans op de nieuwe Albanië reisgids van Dominicus!

Heerlijke stranden

Niet dat je per se sociaal hoeft te zijn of rond hoeft te reizen. Strandliefhebbers kunnen langs vrijwel de hele 370 km lange kuststrook aan hun trekken komen. Van het witte strand achter de wandelende duinen bij Velipojë en de minuscule badplaatsjes waar vis rechtstreeks uit zee op de grill belandt ten noorden en zuiden van het drukke Durrës, tot de kleine rotsstrandjes en privébaaitjes bij en onder Vlorë. Van april tot oktober is de zee aangenaam warm. Wie voor het uitgaansleven of snelle boten gaat, kan het beste een plaats kiezen aan de Albanese Rivièra.

Betoverende steden

Een aantal Albanese steden staan op de Unesco-lijst van werelderfgoed, en niet voor niets. Betoverend Berat met zijn Ottomaanse architectuur, steile straatjes en een ommuurde stad die nog bewoond is. Schilderachtig Gjirokastër waar je in de oude bazaar heerlijk kunt eten bij het getik van beiteltjes in plakken steen met uitzicht op het stille kasteel en de versterkte huizen van de oude adel. Maar ook Tirana is interessant, een bruisende stad waar alles in transitie is en oud en nieuw fascinerend in elkaar overgaan. Of Shkoder, stad van markten, fietsen en Franciscanen. Korcë, met zijn Museum voor Middeleeuwse Kunst van wereldklasse. Of het intrigerende Voskopojë dat ooit tot de belangrijkste steden van Zuidoost-Europa behoorde.

Muziek en folklore

In bussen, taxi’s en de rijkelijk aanwezige koffiehuizen zul je niet makkelijk om de Albanese reggaeton heen kunnen, onverwoestbare monterheid in een dwingend, zich herhalend ritme, waar sommigen gestoord van worden. Toch heeft Albanië wel degelijk een verfijnde muzikale traditie, vooral in het zuiden. Wereldberoemd is de iso-polyfone zang die nog op veel plaatsen beoefend wordt. Een meestal tragisch of klaaglijk verhaal wordt daarbij uitgerold over een dik en divers gekleurd  tapijt van stemmen, die soms recht naar je hart lijken te gaan. Vele dorpen en steden houden hun volkscultuur in ere met eigen festivals en klederdracht.

Archeologische snoepwinkels

Albanië is het grondgebied van een van de oudste culturen van Europa en dat kun je zien. Bij Korcë vindt je grafheuvels uit de 12de eeuw voor Christus die een uniek inkijkje geven in de gebruiken en het familieleven van die tijd. In heel Albanië zijn er goedbewaarde resten van steden die door Illyrische heersers en Griekse kolonisten werden gesticht in de 6de eeuw voor Christus, zoals Appolonia en Byllis. Het meest ongelooflijk is Butrint, waar onder andere Griekse, Romeinse en Italiaanse invloeden en stijlen elkaar versterken alsof het van tevoren was bedacht. Ook qua natuur is Butrint van een magische schoonheid.

Erfenis van het communisme

Wie van oud-communistische relieken houdt moet zeker snel naar Albanië. Veel steden kennen een wijk Kombinat, waar in de communistische tijd (1945-1991) fabrieken verrezen die op stalinistische wijze, met harde hand dus, werden geleid. Hoewel verwaarloosd en verlopen zijn vele hiervan nog overeind gebleven, net als de 175.000 betonnen schutterskoepeltjes die Hoxha, doodsbang voor aanvallen van buiten, door het hele land liet bouwen. Opwekkend is het niet, maar interessant wel. Het verleden geeft diepte, ook aan je beleving als toerist. Soms weet je in Albanië niet of jij de geschiedenis op de huid zit, of de geschiedenis jou.

Een stukje Azië in Europa

De geschiedenis, dat is ook het grote Ottomaanse rijk, dat over hele stukken Azië en Europa heerste van de 15de tot de 20ste eeuw. Albanië dankt er zijn belangrijkste godsdienst aan, de islam, met prachtige gebouwen als de Et’hem Bey Moskee in Tirana, of geheimzinnige tekkes van de meer mystieke stroming die onder invloed van Ali Pasha in Albanië in zwang is geraakt. Berat is een stad waar de Ottomaanse bouwstijl bij uitstek bewaard bleef door uniforme herbouw na een verwoestende aardbeving in 1851. Een typisch kenmerk van die stijl is een ingesloten veranda waar in hete maanden het leven zich afspeelde, en een deur die als een soort strottenklepje fungeerde om te voorkomen dat binnenkomende gasten de vrouwen des huizes zouden zien.

Lekker eten

Niet dat de Albanese cuisine wereldfaam geniet, maar er zijn nogal wat plaatsen waar je fantastisch kunt eten. Vaak zijn dit gelegenheden waar je ook kunt slapen, zoals bij Mrizi i Zanave in de buurt van het noordelijke Lezhë, of Agrotoerisme Huqi op de weg naar de Kaap van Rodon. De specialiteit in Huqi is lam uit de put, gestoofd vlees met een smaak die nergens mee te vergelijken is. In Tirana is het eigentijdse Mullixhiu bezig met een opmars naar de Europese culinaire top. Elke streek kent zijn eigen specialiteiten, de meeste groenten zijn vers en biologisch, vis is vaak direct uit zee. Een lekkere Albanese wijn erbij en daarna nog een flinke bel raki, we zijn niet voor niets in mediterraans gebied!

En verder

Daarnaast is Albanië een paradijs voor hobbyvissers (neem wel je hengel mee), recreatieve motorrijders en liefhebbers van oude kerkjes, fresco’s en ikonen en kun je er behalve hiken ook fietsen, raften en paragliden of op excursie te paard of met een ezel. Je kunt met de kabelbaan naar Dajt, op een ronkend veer tussen steil oprijzende kliffen over het Komanmeer, of met een lokale visser over doodstil water om de rotskerk van Mali Grad te zien. Niet alles is vrolijk en mooi, maar saai is het nooit. Albanië blijft je verbazen. Het wacht erop ontdekt te worden!

Albanië-middag

Geïnspireerd? Op zaterdag 26 mei organiseren wij in samenwerking met Dominicus reizen een Albanië-middag in onze winkel. De gloednieuwe Albanië-gids wordt gepresenteerd onder het genot van een Albanees hapje en drankje. Adia Sakiqi, ambassadeur van Albanië, neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Hierna vertelt auteur Yvonne van Osch over de totstandkoming van de gids en volgt een interview met (reis)journalist Rudi Kagie over dit mooie land.

Win-actie

Deze tips zijn ontleend aan de nieuwste Dominicus reisgids van Albanië, geschreven door Yvonne van Osch. De foto's zijn eveneens van haar afkomstig. Lees hier het eerste deel van de blog met nog meer redenen om naar Albanië op vakantie te gaan. Wil je kans maken op de nieuwe Dominicus gids van Albanië? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een van de vijf exemplaren!

Liefde voor reizen?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en mis niets van onze activiteiten, nieuwe artikelen en aanbiedingen.